Kiemgroenten: gezond, het ganse jaar door!
Kiemgroenten zijn interessante smaakmakers die gebruikt worden als garnituur, in salades, in wokgerechten, in aperitiefhapjes en als beleg bij brood.
Ze bevatten talrijke vitamines, anti-oxydanten, mineralen, enzymen en aminozuren, en slechts weinig calorieën. Het kost weinig tijd en energie om ze te kweken, ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn licht verteerbaar.
Een handige manier om kiemgroenten te kweken is in een bokaal, afgesloten met een stuk gaasdoek dat opgespannen wordt met een elastiek. De zaden moeten één nacht weken in water, daarna afgieten en twee maal per dag goed spoelen met vers water en laten uitlekken.
Rucola kan ook worden gekiemd zoals tuinkers, op een dikke laag keukenpapier die goed vochtig gehouden wordt. Na 5 tot 7 dagen kunnen de kiemen worden afgesneden.
Luzernescheuten hebben een milde, frisse smaak en zijn bloeddruk- en cholesterolverlagend.
Radijskiemen hebben een pittige, frisse, licht anijsachtige smaak en ze bevorderen de spijsvertering.
De scheuten van de mungboon staan ook gekend als taugé of sojascheuten. Deze stevige kiem smaakt fris en knapperig.
De pittige, nootachtige smaak van rucola vindt men ook terug in deze kiemen.
Wist je dat...
- de zaden voor kiemgroenten speciaal gekweekt worden voor het kiemen, en dat ze van biologische oorsprong zijn.
- kiemgroenten best groeien in het donker. Zo behouden ze hun natuurlijke kleur. Onder invloed van licht wordt hun kleur frisgroen.
- de vitamines die vrijkomen tijdens het kiemen zeer makkelijk door het lichaam opgenomen worden.
- kiemgroenten het bloed zuiveren, de cellen verjongen en het afweersysteem versterken.
- kiemgroenten het ganse jaar door gekweekt kunnen worden, gewoon binnenshuis.
- kiemgroenten na enkele dagen al oogstbaar zijn en een bron zijn van vitaliteit, kracht en gezonde bouwstoffen.