Onze adviezen

Reukerwt expert-tips

Bij onze Britse buren zijn ze bijzonder geliefd, deze klimplanten met hun heerlijk geurende en sierlijke bloemen, prachtige snijbloemen. Bij ons verdienen ze beslist meer aandacht. Want reukerwten (of siererwten) zijn zo gemakkelijk te kweken en bloeien zo rijkelijk: hoe meer men er plukt, hoe langer ze bloeien. Zaaien doe je, al vroeg in het voorjaar, bij voorkeur in aparte potjes zodat de wortels zich flink kunnen ontwikkelen.

Zaden van reukerwten hebben een harde huid, week ze gerust 12 uur in water, bijvoorbeeld op enkele lagen keukenpapier in een schaaltje.

Zaaien doe je -vanaf half februari- in potjes gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond, druk ze 1 cm in de grond. Nog even besproeien met water en de potjes afdekken met een plastiekzak, folie of glasplaat. Die haal je er dan af op het ogenblik dat de zaden ontkiemd zijn (na ca. 10 tot 12 dagen). Zet de potjes op een plaats waar veel licht is, bij een temperatuur van ca. 18°C. Vanaf half april mogen de opgekweekte plantjes in de tuin de volle grond in.

Rechtstreeks ter plaatse zaaien is mogelijk vanaf de maand maart. Zaaien in potjes binnenshuis heeft als voordeel t.o.v. ter plaatse zaaien in volle grond dat vogels en muizen er alvast niet met de zaden van doorgaan!

Tips
De stelen waarop de bloemen bloeien worden langer naarmate men vroeger zaait. Lange stelen zijn beter als je de bloemen als snijbloemen wilt gebruiken in een vaasje.

Reukerwten moeten kunnen klimmen, zet ze geen twee jaar na elkaar op dezelfde plaats.

Deze snelgroeiende planten houden van wat extra voeding. Bij het geven van water kan een paar keer wat meststof worden toegediend (1 g / liter water).

Bloemen worden zoveel mogelijk geplukt, anders gaan de planten peulen vormen en valt de bloei stil. Met die peulen kan je niets aanvangen: in ons klimaat rijpen de zaden niet af.

Ze zijn lang houdbaar als snijbloem, maar dan wel in een glazen vaas, ook de steeltjes waarop de bloemen staan hebben licht nodig!

Reukerwten sterven bij de eerste vorst af.

 

 

Zoek een verkooppunt

Vul hier uw postcode in:

Zoeken

VT Resist

VT Resist-gazon is specifiek geschikt voor de aanleg van een gazon op lichte (zand)gronden die gevoelig zijn aan droogte: dit mengsel blijft langer groen en herstelt sneller tijdens droge en hete zomers. VT Resist-gazon bevat grassen die dankzij een diepere beworteling ook in diepere bodemlagen water en voedingsstoffen kunnen opnemen.

Meer info
Promosem

Promosem

 

Uw communicatie op een zaadzakje in uw huisstijl dat zich perfect integreert in een campagne voor uw merk of uw organisatie? Daarmee maakt u een verschil en daarvoor hebben wij de oplossing!

Ontdek onze diverse formules voor kleine en grote oplagen.

Meer info

Hoe kies ik mijn boontjes?

Verschillen tussen de variëteiten bonen gaan over het type plant, hun toepassing in de keuken, de fijnheid van de peultjes en zelfs hun kleur.

Neem nu de staakbonen, echte klimplanten die één of andere vorm van stelling nodig hebben waarlangs ze omhoog groeien. Hun voordelen: makkelijk te plukken, plaatsbesparend, hoge opbrengst per plant. Een nieuw ras als Cobra produceert ook de fijne boontjes die tegenwoordig zo gewild zijn.

De grootste keuze is er bij de struikbonen, planten die niet hoger worden dan een 30-tal cm. In die groep heeft Sanscoucy een leuke bijkomstigheid: de boontjes groeien mooi gegroepeerd boven de bladeren er zijn daardoor goed zichtbaar en makkelijk te plukken.

En er zijn de rassen die niet gekweekt worden voor de peulen, maar voor de bonen zelf. Kijk maar eens naar Flambo en de Grootzadige pronkbonen.

Een handig overzicht vind je in ons overzicht 'Bonen, hoe kiezen?', hier te downloaden.