Reukerwt expert-tips
Bij onze Britse buren zijn ze bijzonder geliefd, deze klimplanten met hun heerlijk geurende en sierlijke bloemen, prachtige snijbloemen. Bij ons verdienen ze beslist meer aandacht. Want reukerwten (of siererwten) zijn zo gemakkelijk te kweken en bloeien zo rijkelijk: hoe meer men er plukt, hoe langer ze bloeien. Zaaien doe je, al vroeg in het voorjaar, bij voorkeur in aparte potjes zodat de wortels zich flink kunnen ontwikkelen.
Zaden van reukerwten hebben een harde huid, week ze gerust 12 uur in water, bijvoorbeeld op enkele lagen keukenpapier in een schaaltje.
Zaaien doe je -vanaf half februari- in potjes gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond, druk ze 1 cm in de grond. Nog even besproeien met water en de potjes afdekken met een plastiekzak, folie of glasplaat. Die haal je er dan af op het ogenblik dat de zaden ontkiemd zijn (na ca. 10 tot 12 dagen). Zet de potjes op een plaats waar veel licht is, bij een temperatuur van ca. 18°C. Vanaf half april mogen de opgekweekte plantjes in de tuin de volle grond in.
Rechtstreeks ter plaatse zaaien is mogelijk vanaf de maand maart. Zaaien in potjes binnenshuis heeft als voordeel t.o.v. ter plaatse zaaien in volle grond dat vogels en muizen er alvast niet met de zaden van doorgaan!
Tips
De stelen waarop de bloemen bloeien worden langer naarmate men vroeger zaait. Lange stelen zijn beter als je de bloemen als snijbloemen wilt gebruiken in een vaasje.
Reukerwten moeten kunnen klimmen, zet ze geen twee jaar na elkaar op dezelfde plaats.
Deze snelgroeiende planten houden van wat extra voeding. Bij het geven van water kan een paar keer wat meststof worden toegediend (1 g / liter water).
Bloemen worden zoveel mogelijk geplukt, anders gaan de planten peulen vormen en valt de bloei stil. Met die peulen kan je niets aanvangen: in ons klimaat rijpen de zaden niet af.
Ze zijn lang houdbaar als snijbloem, maar dan wel in een glazen vaas, ook de steeltjes waarop de bloemen staan hebben licht nodig!
Reukerwten sterven bij de eerste vorst af.