Grondwitloof
De smaak van witloof heeft veel te maken met de manier waarop het wordt geforceerd. Traditioneel wordt van oudsher grondwitloof geteeld in Vlaams-Brabant, meer bepaald in de regio Brussel-Mechelen-Leuven.
De witloofwortels, in de maand mei gezaaid, worden vanaf september geoogst om te "forceren". Dat gaat als volgt: de wortels worden dicht op elkaar in grond ingekuild en afgedekt een dikke laag (20 cm) aarde en jutezakken, daarboven worden half cirkelvormige golfplaten aangebracht, allemaal maatregelen om het licht buiten te houden. Door de watergifte en de temperatuur te controleren wordt het oogsttijdstip beïnvloed. Het terrein dat gebruikt wordt om de wortels in te kuilen worden verwarmd via een systeem met buizen van warm water.
Vroeg in het najaar en bij hoge grondtemperatuur kan na een 4-tal weken het witloof worden geoogst. In de winter kan die periode uitlopen tot verschillende maanden. De ingekuilde wortelen worden uit de grond uitgehaald en de op de wortel gegroeide witloofkrop wordt afgebroken.
Het is deze intensieve manier van kweken, de vakkennis en de ervaring van de teler, het tragere groeiproces die de smaak van grondwitloof in positieve zin onderscheid van zijn concurrent: het witloof uit hydrocultuur.
Als amateurtuinder kan je ook grondwitloof kweken. Daarvoor gebruik je VT 639 Witloof Brussels, de aangewezen selectie voor deze teeltmethode. De oogst zal zonder bodemverwarming een paar weken later vallen.